Bouw veldstation gestart

15-12-2021
0 reacties

Op 1 december jongstleden zijn Stichting Het Zeeuwse Landschap en haar partners begonnen met de realisatie van een nieuw veldstation in Grenspark Groot Saeftinghe. Wat is het doel van dit station, wie gaan er gebruik van maken en vooral, hoe bouw je zoiets zonder de natuurwaarden te schenden?

Het nieuwe veldstation, er wordt al een poosje over gesproken, maar nu is het dan eindelijk zover. Op de plaats van het tot op de draad versleten oude zomerverblijf op het gasplateau wordt een spiksplinternieuw paviljoen opgetrokken. Met aan de ene kant het Verdronken Land van Saeftinghe en aan de andere kant het Hedwige-Prosperproject de ideale locatie. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de natuurlijke omgeving. Gevels voorzien van riet, leemhoudend oeverzand, breuksteen en gestapelde graszoden uit de streek voorzien insecten zoals bijen, spinnen en vlinders in hun levensbehoeften. Het dak wordt beplant met muurpeper, een plantje dat van oudsher in de omgeving voorkomt. Bij de planning is sterk rekening gehouden met de invloed van de werkzaamheden op de omgeving. Om de impact van de bouw te beperken is ervoor gekozen om niet alleen buiten het vogelbroedseizoen te bouwen, maar bijvoorbeeld ook de zeldzame schorvilt- en schorzijdebij die in de buurt nestelen extra te beschermen. Ook in de wijze van bouwen wordt terdege rekening gehouden met een zo klein mogelijke verstoring van de omgeving. Door te werken met prefab onderdelen wordt de bouwtijd op de locatie beperkt en zijn er veel minder verkeersbewegingen voorzien. Dat veel van de bouwmaterialen duurzaam en hergebruikt zijn, wat dacht u van hardhouten palen uit de oude veerhaven, spreekt bijna voor zich.

De onderzoeksactiviteiten van Het Zeeuwse Landschap en andere onderzoekers vormen de gebruikersbasis van het nieuwe onderkomen. Ecologisch, archeologisch en zelfs morfologisch wordt het nieuwe veldstation zo een belangrijke locatie voor onderzoek en monitoring van oude en nieuwe natuur in de regio en ver daarbuiten. Gelegen pal op het traject van de jaarlijkse vogeltrek is de locatie ook uitermate geschikt voor vogelringers, die ook hun plaats zullen krijgen in het nieuwe veldstation. Het veldstation wordt een van de schakels in het Europese netwerk van vogelringlocaties. Met de verzamelde data zal een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de internationale kennis van het getijdengebied, schorvorming en trek- en broedvogels. Zaken die ook stuk voor stuk van groot belang zijn voor het beheer van Saeftinghe en bij uitbreiding heel Grenspark Groot Saeftinghe. Het mag geen verrassing zijn dat het nieuwe veldstation geen publieke functie zal krijgen. Als uitzondering kunnen activiteiten rond het vogelringen en beperkte uitstappen naar 'De Noord' een wat openbaarder karakter krijgen, maar het veldstation zal in de eerste plaats een onderzoekslocatie blijven. Verwachte opleverdatum voor het nieuwe veldstation is mei 2022.

MfgZ

Afbeeldingen

Reageren

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen