Op zoek naar de Groenknolorchis

22-03-2022
0 reacties

De Groenknolorchis of Sturmia is een orchidee. De soort komt vooral voor in jonge, natte, kalkrijke duinvalleien, maar wordt makkelijk verdrongen door andere soorten. Hoe mooi is het dan, dat je op de laatste dag van de cursus grensparkgids juist in het havengebied dit bijzondere plantje tegenkomt?

Ik geef toe, het is een beetje een rare inleiding voor een verhaal over de grensparkgidsen, maar tegelijkertijd geeft het weer hoe nauw de drie pijlers van het grenspark met elkaar verbonden zijn. Grensparkgidsen, we hebben er al een heel aantal, maar het werd tijd om de groep verder uit te breiden. Precies daarom werden een vijftiental nieuwe, enthousiaste kandidaten de afgelopen maanden ingewijd in alle facetten van Grenspark Groot Saeftinghe. De regio, de streekholders, de natuur, de landbouw en natuurlijk ook de haven. Het was tijdens de uitstap naar precies het havengebied dat we konden aanschuiven bij de cursus. Om de sfeer op te snuiven en natuurlijk om kennis te maken met deze groep nieuwe ambassadeurs van het grenspark.

Op weg naar de molen van Doel. Gelegenheidsgids Walter weet ons op de korte overbrugging van de Infokeet naar Doel al te overstelpen met weetjes, geschiedenis en achtergrond. Een stroom van informatie die de komende uren niet zal opdrogen. Het is overweldigend, zo'n bezoek aan een wereldhaven. Niet louter door de kennis van onze tutor, maar vooral door de afmetingen. De enorme containerschepen, de mobiele kranen die elk bevattingsvermogen te boven gaan. Enorme bewegende constructies met ergens daar bovenin, nauwelijks zichtbaar, een mens. De mens, dat is wat deze haven groot heeft gemaakt, draaiende houdt ook. En toch voel je je hier, in dit misschien wel meest abstracte deel van Grenspark Groot Saeftinghe, eigenlijk nog nietiger dan elders in de vrije natuur.

We overschouwen de Schelde en het drukke scheepvaartverkeer. We mengen ons op veilige afstand in de drukke wereld van een containerterminal en we brengen een bezoek aan het impossante bedieningsgebouw van de Kieldrechtsluis. Boven in de presentatiezaal krijgt de omvang van het geheel een klein beetje kader. Door het 360 graden uitzicht over de haven, maar vooral door de plattegrond van het gebied die in de vloer is verwerkt. Wat een rondrit van een hele middag is, blijkt slechts een hoekje van deze economische motor. Gids Walter vertelt verder, de groep luistert geboeid, stelt de juiste vragen. Hier ontstaat iets moois.

Het is een gemĂȘleerde groep, deze nieuwe lichting Grensparkgidsen. Jong, oud, man, vrouw en vooral ook grensoverschrijdend. Precies de afspiegeling van het gebied die het moet zijn. Toch komt niet iedereen uit de directe omgeving. Voor sommigen is de aantrekkingskracht van het grenspark groot genoeg om er een stevige trip voor over te hebben. Ieder met zijn of haar eigen achtergrond, expertise en interesse. Dankzij deze vier lesdagen kunnen zij ons straks ook inwijden in de vele 'geheimen' van Grenspark Groot Saeftinghe. Voor die tijd gaan ze eerst nog op 'stage' bij de huidige gidsen. Dus boekt u deze zomer een arrangement bij onze gidsen, dan zou het kunnen dat u er zomaar twee krijgt voor de prijs van een. En kom je dan toevallig net als ons in de haven terecht, vraag dan zeker eens naar de Groenknolorchis en wat die daar zo doet tussen de containers.

MgfZ

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen