Op de bres voor de paling

13-02-2024
{0} reacties

Ieder voorjaar maken zeer jonge palingen de lange reis van zesduizend kilometer vanuit de Sargasso Zee in de Atlantische Oceaan helemaal naar de Noordzee. Hoeveel van deze glasaaltjes uiteindelijk onze binnenwateren bereiken om uit te groeien tot volwassen palingen is een grote zorg. Tel jij mee?

De palingstand is al jaren een grote zorg in onze contreien. Toegegeven, overbevissing van deze lekkernij zit daar zeker voor iets tussen, maar er is meer aan de hand. Vandaag bereikt nog maar zo'n 1 tot 1,5 procent van wat er 50 jaar geleden aan kwam zwemmen onze binnenwateren. We weten allemaal, zonder jeugd geen toekomst, maar wat weerhoudt deze piepjonge paling ervan om de lange reis van de paaigronden in de Sargasso Zee naar onze kreken en watergangen te voltooien? Waar gaat het mis, waar worden ze opgehouden, welke barrières krijgen ze niet meer geslecht?

Voor ons als leek is het al moeilijk voor te stellen hoe de piepkleine glasaaltjes duizenden kilometers overbruggen om te verkassen van het zoute zeewater naar onze zoete binnenwateren. Dat is eerder voer voor marinebiologen dan voor uw lokale stukjesschrijver. Dan volgt de vraag hoe het kan gebeuren dat ze juist op dat laatste deel van hun reis alsnog het spoor bijster raken. Zijn onze wateren te vuil, onze vaarroutes te druk of zijn het onze waterkeringen die het de glasaaltjes onmogelijk maken hun reis tot een goed einde te brengen? Meer dan waarschijnlijk zal het een combinatie van vele factoren zijn. De belangrijkste vraag is natuurlijk, wat gaan we er aan doen?

Dankzij organisaties als Stichting RAVON krijgt de wetenschap een steeds beter beeld van de verstoringen in de reis van de glasaal. Het monitoren van de migratie is daarbij een belangrijke factor. Dankzij RAVON en haar vele vrijwilligers worden steeds meer locaties waar de glasaal wordt opgehouden ontdekt en waar kan aangepast. Zo legde Waterschap Scheldestromen in 2019 nog een nieuwe vispassage aan bij Gemaal de Noord op Tholen. Om de knelpunten in de route nog beter in kaart te krijgen kan RAVON ook dit jaar weer nieuwe vrijwilligers gebruiken. Vrijwilligers om op verschillende plaatsen langs de kust glasaal te tellen. Dat lijkt een onmogelijk karwei, maar gelukkig hebben ze daar wat op gevonden.

Met behulp van kruisnetten is het heel goed mogelijk om op verdachte locaties de instroom van de jonge aal te monitoren. De data die daarbij wordt opgehaald is van groot belang voor de grootschalige onderzoeken die er op Europees vlak aan ten grondslag liggen. Net als vorige jaren organiseert RAVON in samenwerking met haar vele partners ook dit voorjaar opnieuw glasaaltellingen. Overtuigd van het belang van dit onderzoek? Meld je dan snel aan via onderstaande link en laat je meeslepen in de intrigerende reis van de glasaal. Doen hoor!

MgfZ

 

Klik hier voor meer info over RAVON en de glasaaltelling

 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen