Excursie oude granen & gewassen

01-07-2021
0 reacties

Op verschillende locaties in het grenspark worden experimenten gedaan met alternatieve gewassen. Kunnen deze ingezet worden om mooie lokale producten als mosterd of bier te maken? Hier lopen verschillende proeven rond, leer meer over oude gewassen, de teelt en verwerking ervan tijdens een excursie!

Op dinsdag 20 juli organiseren ANV de Groene Oogst, historische gewassen natuur(lijk) Zeeuws-Vlaanderen en bakkerij Boussen culinair een excursie in Grenspark Groot Saeftinghe, ze vertellen je alles over de oude graanrassen waarmee geĆ«xperimenteerd wordt in het grenspark. 

Startplek is Terhole, hier zijn diverse kleine perceeltjes met oude graanrassen te zien. Je kan er Zeeuwse zesrijzige wintergerst, bruinkafemmertarwe, witte emmertarwe, eenkoorn, wilhelminatarwe, zeeuwse tarwe, zeeuwse witte tarwe, riswiet, rotkorn spelt, spelt van hoosterhof en verschillende soorten mosterd vinden. Heel wat soorten die mogelijkheden bieden. Door Universiteit en Hogeschool Gent worden er proeven gedaan of deze granen verwerkt kunnen worden in het Alterbrew project. Dit project heeft als doel lekkere bieren te ontwikkelen met oude granen. Ook lokale bierbrouwers hebben interesse om te onderzoeken of er met oude granen bieren te brouwen zijn, het Patrijske geeft alvast het goede voorbeeld! Met de mosterd worden proeven gedaan om lokale mosterd te maken, en bakkerij Boussen uit Sint-Jansteen bakt dan weer met de oude granen brood.

Volgende stop is Lamswaarde, hier worden op duurzame wijze granen geteeld door onder andere de toptelers uit Zeeuws-Vlaanderen. Deze leveren aan mouterij The Swaen in Kloosterzande. Ook wordt pareltarwe geteeld voor de Zeeuwse Vlegel. Als de tijd het toelaat wordt een stop in Ossenisse toegevoegd aan de excursie. 

Praktisch
Benieuwd naar meer meer? Hieronder vind je de nodige praktische informatie: 
- Dinsdag 20 juli om 19u30
- Deelname is gratis.
- Graag vooraf aanmelden via grenspark.grootsaeftinghe@zeeland.nl
- Startlocatie: Notendijk (ter hoogte van nr. 25) in Terhole, Hulst. 

(c) Patrijske, oogst van oude granen waarvan de Zeeuwse Witte wordt verwerkt in het Patrijske. 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen