Mogen wij u voorstellen...

13-04-2021
1 reacties

Enkele weken geleden schreven we over de reis van de kiekendief. Over de gezenderde exemplaren die jaarlijks hopelijk terugkeren naar onze overburen in het Galgeschor. Nog geen drie dagen nadat wij dit schreven landde één van deze zomergasten op zijn vertrouwde nest. Mogen wij u voorstellen: Tonio.

Tonio is een van de bruine kiekendieven die is voorzien van een zogenaamde 'logger'. Zo'n logger slaat GPS-gegevens op en upload deze telkens wanneer er contact gemaakt kan worden met een GSM-netwerk. Geert Spanoghe van het INBO, het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek, bracht ons in contact met Tonio en zijn indrukwekkende reis. Dat had zomaar anders kunnen lopen, want al sinds oktober vorig jaar was er taal nog teken vernomen van onze gevederde vriend. Een zandstorm in de woestijn of ander malheur. Bijna hadden we opgegeven ooit nog iets van Tonio te vernemen toen er half maart plots nieuwe gegevens binnen druppelden. Tonio was er nog!

De GPS-gegevens die de logger van Tonio de maanden van zijn 'afwezigheid' had verzameld lieten een indrukwekkende reis zien en het was overduidelijk, Tonio was inmiddels aan de terugreis begonnen. Vanaf dat moment kwamen er weer regelmatig voortgangsreportages binnen en zo weten we dat Tonio na zijn vertrek uit Afrika op 5 maart gestaag dichterbij is gekomen. Vanuit zijn overwinteringsgebied in Mali vloog hij naar Gibraltar, waar hij op 19 maart net na de middag het Europese luchtruim binnenvloog. Vijf dagen later vloog hij op bijna 3000 meter hoogte via Lourdes de Pyreneeën over, om slechts twee dagen later via ons eigen grenspark net na het avondeten te landen in de buurt van zijn oude nest.

Natuurlijk blijft het INBO Tonio en zijn soortgenoten van dichtbij volgen. Zo weten we dat Tonio druk bezig is op en rond zijn nest, er zal ook dit voorjaar weer een vrouwelijke soortgenoot geïmponeerd moeten worden, maar dat hij ook al van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om zijn favoriete foerageerplaatsen te inspecteren. Tonio vliegt daarbij zowel naar linker- als rechteroever, wat het vermoeden dat hij in een van de natuurgebieden daar uit het ei gekropen is alleen maar bevestigd. Tonio geniet met volle teugen van het voorjaar in de lage landen. Wij houden u op de hoogte van zijn verdere avonturen deze zomer.

 

Eerder bericht over de reis van de kiekendief

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

J.de.Deckere

23-04-21 om 6:23

De kiekendief is een leuke benaming. Zou deze echt een kieken dieven?

 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen