'Verborgen' schatten

Fotografie: Sven Dullaert
05-01-2021
0 reacties

Verdedigingslinies, inundaties en wat al dies meer zij, onze regio kent meer dan genoeg verwijzingen naar strijdgewoel uit lang vervlogen jaren. Sporen in het landschap vertellen vaak meer dan wat ons recht in het gezicht staart. Neem nou de Luchtwachttoren aan de Kieldrechtsedijk in Nieuw-Namen.

Verborgen tussen de statige populieren op de Kieldrechtsedijk staat een betonnen staketsel van 15 meter hoog. Een stukje industrieel erfgoed uit de laatste strijd die Nederland echt bedreigde, de Koude Oorlog. Ooit onderdeel van een netwerk van bijna 300 Luchtwachttorens verspreid over heel het land is de toren bij Nieuw-Namen een van de weinige overlevers. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd om onder de radar vliegende Russische verkenners te onderscheppen, maakte het netwerk een belangrijk deel uit van misschien wel de grootste landverdedigingslinie in de na-oorlogse periode.

Op zoek naar meer informatie over dit kenmerkende bouwwerk in de polder komen we uit bij een artikel op de website van Zeeuwse Ankers. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Zeeland in de breedste zin van het woord. In het artikel op de website wordt uitvoerig uit de doeken gedaan hoe het netwerk van Luchtwachttorens geacht werd ons luchtruim te beschermen, maar ook hoe het bouwwerk aan zijn specifieke betonnen raatvorm is gekomen. Klein tipje van de sluier, het exemplaar hier in Nieuw-Namen staat er niet omdat er voor de eeuwigheid gebouwd werd…

 

Hier leest u het volledige verhaal van de Luchtwachttoren

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen