Vijd zet Grenspark (opnieuw) op de kaart

18-12-2020
0 reacties

We haalden hem hier al eerder aan, Joos Vijd, de bekendste telg uit een familie van Beverse inpolderaars. Nu, vijf eeuwen later, wordt Grenspark Groot Saeftinghe in zijn naam op de kaart gezet, zo lezen we in de PZC deze week. Tijd om onze geschiedenisles over Joos Vijd nog eens te herhalen.

Tot zijn vader in 1390 door Philips de Stoute uit zijn ambt als Burchtvoogd, Baljuw en Moermeester van Beveren werd gezet, was de familie Vijd van groot belang in het Beverse. Zo werden de eerste polders in het land van Beveren ingepolderd in opdracht van de familie Vijd. Geen wonder dat men in Beveren de link met Grenspark Groot Saeftinghe snel gelegd heeft. Maar waarom nu? In Gent is 2020 uitgeroepen tot het Van Eyck-jaar, naar de gebroeders Van Eyck, schilders van het Lam Gods. Wat veel minder bekend is, is dat het wereldberoemde drieluik van de gebroeders van Eyck geschilderd is in opdracht van niemand minder dan, inderdaad, 'bekende Bevereneir' Joos Vijd.

Dat 2020 op heel veel vlakken een bijzonder jaar zou worden konden de initiatiefnemers in Beveren op voorhand niet weten. De originele plannen om Vijd en de polder opnieuw met elkaar in contact te brengen werden door de Corona-pandemie danig in de war gestuurd. Toch heeft Joos Vijd de afgelopen maanden veel volk richting Grenspark Groot Saeftinghe gelokt. De opeenvolgende maatregelen om Covid-19 te beteugelen hebben veel mensen de natuur in 'gedreven'. Op zoek naar frisse lucht en een verantwoorde uitstap wisten wandelaars en fietsers de wijdsheid van onze polders goed te waarderen.

De relatieve drukte aan het ontmoetingscentrum in Prosperdorp is ook de media niet ontgaan. Zo berichte de Provinciale Zeeuwsce Courant deze week over de aantrekkingskracht van Joos Vijd op de dagtoerist. Een leuke opsteker voor de Streekholders van Grenspark Groot Saeftinghe, nu nieuwe maatregelen opnieuw een halt toeroepen aan de ontwikkelingsdrang van onze ondernemers. Dat het toerisme desondanks of misschien wel dankzij Corona een kleine boost heeft gekregen nemen we hierbij graag voor lief. Want wie het grenspark eenmaal heeft leren kennen komt hier zeker weer terug. Dat staat vast.

 

Lees hier het artikel in de PZC

 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen