Foxie 'thuis' in Ouden Doel

07-12-2020
0 reacties

In 2017 speelde in De Munt in Brussel de opera Foxie, het sluwe vosje. De 'Tsjechische Midsummer Night's Dream' van Leoš Janáček in een duister jasje van Christophe Coppens. 'Hoofdrolspeler' Foxie, een decorstuk van 6,25 meter lang, woont sinds kort op de Reinaerthoeve in Ouden Doel.

'Is dit een sprookje, of is het allemaal waar?' Aan het einde van de opera Het Sluwe Vosje mijmert de boswachter over de eeuwige kringloop der natuur. Hij kan zijn ogen niet geloven. Het oorspronkelijke libretto van Leoš Janácek is gebaseerd op het gelijknamige beeldverhaal van Rudolf Tešnohlídek en ging voor het eerst in première in Brno op 6 november 1924. Sindsdien heeft deze bruisende opera de wereld veroverd in ontelbare adaptaties en vormen. De Belgische kunstenaar-regisseur Christophe Coppens voegde voor de productie van De Munt een duistere laag toe aan het origineel en creëerde een origineel totaalconcept, waarin experimenterende jongeren die zich afzetten tegen de gevestigde orde de plaats innemen van de oorspronkelijke fabeldieren. Middelpunt van het indrukwekkende decor was Foxie, een enorme rode vos van ruim zes meter lang , twee-en-een-halve meter hoog en bijna 700 kg zwaar.

Behalve de oorsprong in een fabel heeft Foxie niet heel veel banden met Grenspark Groot Saeftinghe en het verhaal van Reinaert de Vos. Toch kon Benjamin Vergauwen, bewoner van de Reinaerthoeve in Ouden Doel en oprichter-conservator van het PolderMAS onmogelijk nee zeggen tegen het aanbod van De Munt om het enorme decorstuk naar Ouden Doel te verhuizen. Vooralsnog resideert Foxie in de schuur van de Reinaerthoeve, waar de kinderen zich met veel enthousiasme over haar hebben ontfermt. Benjamin zou Benjamin niet zijn, wanneer er niet reeds grote plannen met de nieuwe bewoner van de Reinaerthoeve zouden zijn ontsproten aan zijn fantasie. Welke rol Foxie in het grenspark gaat spelen laat hij nog even in het midden, maar net als in het originele beeldverhaal zal de grens tussen fantasie en werkelijkheid altijd een grote rol blijven spelen. Daar horen we zeker nog meer van.

 

Klik hier voor een artikel uit HLN over de verhuizing van Foxie naar Ouden Doel

 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen