Vuurbakens in Saeftinghe

Fotografie: Clement Reel-Terrijn en Richard Bleijenberg
19-10-2020
0 reacties

De haven is een van de pijlers van het grenspark. Van oudsher heeft de haven een rol gespeeld in de de regio. Ook toen de zeedijken nog niet zo gedefinieerd en de schepen nog geen 300 meter lang waren. Maar hoe vind je de weg wanneer je omgeven bent door enkel water, schorren en slikken?

Wie vandaag de dag vanuit Grenspark Groot Saeftinghe de enorme container- en andere schepen over de Westerschelde naar en van de Antwerpse haven ziet varen, is vaak onder de indruk hoever deze mastodonten landinwaarts kunnen komen. De diepe vaargeul, moderne navigatieapparatuur en natuurlijk de inzet van het loodswezen zorgen dat de scheepvaart veilig over de Schelde laveert. Maar hoe ging dat vroeger dan? En heel vroeger? Op de website Zeeuwse Ankers laat archeoloog Hans Jongepier van Erfgoed Zeeland enkele voorbeelden zien van vuurbakens die zijn teruggevonden in Het Verdronken Land van Saeftinghe.

Raadselachtige cirkels die bloot spoelen bij laag water. Zwart uitgeslagen baksteen, pek en aardewerkresten. Voeg er nog wat nevelige legendes over een geheimzinnig verdwenen kasteel aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een spannend jongensboek. Die kant gaat het verhaal op Zeeuwse Ankers niet uit, maar dat maakt de feiten niet minder intrigerend. Sporen die aantonen dat meer dan vijfhonderd jaar geleden al lichtbakens werden opgericht om de weg naar de haven te wijzen zijn op zichzelf al spannend genoeg. Probeer je maar eens voor te stellen hoe je vroeg in de morgen in het duister langs die verraderlijke Scheldemonding  moet navigeren, je wambuis klam van de ochtendnevel, turend naar een herkenningspunt dat je de weg kan wijzen.

 

Hier vind je de link naar het artikel op de website van Zeeuwse Ankers.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen