De honingbij heeft het wereldwijd zwaar. Pesticiden en uitheemse bedreigingen zorgen al een aantal jaren voor een ware slachting onder de bijenvolkeren. Zo heeft bijvoorbeeld de bestrijding van de Varoamijt er voor gezorgd dat hele volkeren onvruchtbaar werden en bijgevolg uitstierven. Dat laatste lijkt een ongelukkige woordkeuze in deze, omdat juist de koninginnen door de bestrijding onvruchtbaar worden en haar gevolg, de werkbijen vervolgens nakomelingen beginnen te krijgen. Helaas zijn dat door een speling van de natuur dat weer altijd mannetjes en zo is de bodem snel bereikt. Een heel verhaal, maar wel even nodig om aan te geven dat er iets moet gebeuren.
De Amerikaanse bioloog Thomas D. Seeley van de Cornell universiteit in Ithaca NY heeft vele jaren onderzoek gedaan naar het gedrag van honingbijen. Aan de hand van zijn bevindingen heeft de Universiteit Wageningen een programma opgezet, waarbij men met zwermen honingbijen die wel de kans hebben gekregen om resistentie tegen de Varoamijt op te bouwen compleet nieuwe volkeren probeert te kweken. Binnen dit programma zijn er op drie locaties in Nederland, waaronder Emmadorp, tientallen zogenaamde zwermkasten opgehangen. Deze speciale kasten vervangen de holtes in bomen van zacht hout zoals we die vroeger meer vonden. Door de aanplant van hardhout en veiligheidskap vinden honingbijen daar steeds minder een thuis.
Met het ophangen van de zwermkasten zijn we er natuurlijk niet. Net als bij een reguliere B&B is het wel zaak om de klanten te lokken. In het geval van de honingbijen worden de resistente zwermen losgelaten in de hoop dat zij hun intrek zullen nemen in een van de kasten. Op één van de drie proeflocaties is dat wonderwel geslaagd, op de andere twee, waaronder Emmadorp waren de eerste pogingen in 2019 nog geen succes. Begin dit jaar zijn er nieuwe pogingen gedaan om de zwermkasten te bevolken en er is goede hoop dat er beetje bij beetje steeds meer resistente bijenvolkeren zullen ontstaan. We weten hoe dat gaat in Grenspark Groot Saeftinghe, eerst even de kat uit de boom kijken, maar dan komen de 'toeristen' vanzelf.