De Meester van der Heijden Groeve is misschien wel het meest bijzondere stukje erfgoed in Grenspark Groot Saeftinghe en niet in het minst omdat ze de oudste tekenen van leven in onze regio blootlegt. De groeve is een zogenoemd aardkundig monument, met verschillende grondlagen in diverse kleuren. Daarmee is het de enige plek in Europa waar de overgang tussen het Plioceen en de grote ijstijden van het Pleistoceen te zien is. Er liggen schelpen, zand en fossielen van 2,5 miljoen jaar geleden gewoon aan de oppervlakte. Vondsten die in de open groeve langzaam wegteren onder invloed van zon, wind en regen. Hoog tijd voor actie.
Om deze unieke site te bewaren voor het nageslacht, hebben eigenaar Staatsbosbeheer en de provincie Zeeland de handen ineengeslagen om de Meester van der Heijden Groeve voor te dragen voor de Erfgoed Deal. Dat is een landelijke subsidiepot voor projecten die erfgoed koppelen aan ruimtelijke opgaven als energietransitie en verduurzaming, klimaatadaptatie en stedelijke groei en krimp. In Nieuw-Namen hoopt men met een substantiële bijdrage van het rijk het plaatsen van zonnepanelen te koppelen aan het deels overkappen van de groeve. Op die manier wordt een deel van de bedreiging omgezet in precies het tegenovergestelde. Dichter bij de doelstellingen van de Erfgoed Deal kun je toch niet komen?
Update 7 oktober:
Mooi nieuws: de Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen is een van de plekken die kan rekenen op een bijdrage vanuit de Erfgoed Deal van het Rijk. Voor de groeve betekent dit dat de Provincie de plek kan beschermen tegen weersinvloeden. Dat gebeurt met een bijzondere overkapping waarin zonnepanelen zijn geïntegreerd. Uiteraard blijft de magische uitstraling van de plek daarbij behouden.