Van kleine zwanen en bietenvelden

foto: mgfz
18-10-2021
1 reacties

Suikerbieten, nog zo'n mooi product uit onze Vlaamse polders. De bietencampagne loopt weer volop. Er wordt weer met man en macht gewerkt om de zoete grondstof van de akker naar de fabriek te krijgen. De titel van dit artikel verraad al, er zijn nog meer liefhebbers van de suikerbiet.

We kennen allemaal het beeld van bietenrooiers die dag en nacht over zompige akkers zwoegen. De bergen suikerbieten die geduldig op verzamelplaatsen liggen te wachten tot ze plots bij nacht en ontij worden opgehaald door een niet aflatende stroom zware vrachtwagens. En dan, wanneer de campagne voorbij getrokken is, keert de stilte terug in de polders. Neemt de boer zijn tijd om de akkers winterklaar te maken, klaar voor het volgende seizoen, een nieuwe oogst. Wintergasten zoals de kleine zwaan profiteren van de vers geoogste velden. Zij doen zich tegoed aan wat er is achtergebleven voor het onvermijdelijk wordt ondergeploegd. Precies daar wil de provincie Oost-Vlaanderen op inspelen.

Bio-diversiteit en duurzame landbouw, het zijn bekende speerpunten in Grenspark Groot Saeftinghe. Het mag dan ook geen verrassing heten dat we juist hier de oproep van de provincie Oost-Vlaanderen aan lokale boeren willen delen. Een oproep om geoogste velden niet meteen om te werken, maar juist wat langer te laten liggen. Om deze belangrijke voedselbron voor de foeragerende wintergasten zo lang mogelijk beschikbaar te stellen. Daar staat ook wat tegenover, in ruil voor de garantie dat het loof en de resten zonder kerende grondbewerking op de akker blijven liggen, vergoedt de provincie de kosten.

 

Meer info over de voorwaarden en termijnen

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Peter Cauwenberghs

18-10-21 om 22:41

Een go├ęd initiatief! Door de oogstresten van de suikerbieten langer op de akkers te laten liggen dienen deze als voedsel voor de kleine zwaan en voor andere wintergasten. Tegelijkertijd worden ook ongenode wintergasten weggelokt uit de met wintergranen ingezaaide polders elders. Een win-win situatie, denk ik.

Jammer dat de aankondiging een beetje laat kwam: de uiterste datum voor het indienen van een vergoedingsaanvraag was 14 oktober 2021. Maar niet getreurd: in 2022 is er allicht een vervolg op dit initiatief!

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen