Fietsen in de schaduw van de haven

Fotografie: Beeldbank Inulst
19-08-2020
0 reacties

Wie zoekt naar een gezellige en actieve daguitstap kan op de fiets door het havenland trekken. Pittoreske dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden, in de schaduw van de haven valt heel wat te ontdekken. De fietsroute Havenland voor Familie en Vrienden vertrekt vanuit die andere kant van het grenspark.

Fort Liefkenshoek, Fort Lillo, beiden gebouwd aan het einde van de 16e eeuw om Antwerpen en de haven te beschermen tegen de oprukkende Spaanse troepen, zijn een prachtige plek om te beginnen aan deze fietstocht. De indrukwekkende geschiedenis van de 80-jarige oorlog is diepgeworteld in het ontstaan van het poldergebied en de haven ten westen van Antwerpen. Vertrek je vanuit Fort Liefkenshoek in die westelijke richting, dan ontdek je ontspannen trappend al  snel de overweldigende omvang van de moderne haven. De grootste sluis ter wereld, de Kieldrechtsluis, verbindt het Deurganckdok met het Waaslandkanaal en vormt het hart van de containerafhandeling in het Antwerpse havengebied.

Langzaam verlaat de route de industriële omgeving om aan te belanden in Doel. Desolaat en toch ook weer niet, vertelt Doel ons de recente strijd tussen haven en de bewoonde wereld. Decennialang op de nominatie om te verdwijnen in de oprukkende haven is Doel nu het levende voorbeeld dat het ook anders kan. Eenmaal voorbij doel bereikt de route de polders. Langs Ouden Doel en de Scheldedijk maak je kennis met de groene kant van Grenspark Groot Saeftinghe. Natuur en landbouw nemen het hier over van de haven. Kilometers lang fiets je door de velden en langs de Scheldedijk. De grens tussen België en Nederland slecht je bijna ongemerkt. Hier voel je de kracht van het grenspark op zijn best.

 

Kijk hier voor meer informatie over de Havenlandroute voor Familie en Vrienden en download de fietsroute zelf.

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen