Nieuwe bewoners Kruispolderhaven

foto: FreeNature
13-07-2020
{0} reacties

Over een kleine maand verwachten we een bijzondere groep nieuwe bewoners in het Schor van Baalhoek. Om dit deel van het Verdronken Land van Saeftinghe voor te bereiden op de komst van de 'familie' waterbuffel, starten vandaag ter hoogte van Kruispolderhaven enkele voorbereidende werken.

We scheven er al eerder over, aan respectievelijk Nederlandse en Vlaamse zijde zijn Het Zeeuwse Landschap en Het Agentschap Natuur en Bos een gezamenlijk experiment aangegaan om door begrazing met waterbuffels de biodiversiteit in moerassige gebieden te vergroten. In samenwerking met Free Nature, eigenaar en beheerder van de waterbuffels, zullen de dieren in voorjaar en zomer worden ingezet in het Schor van Baalhoek, waarna ze zullen overwinteren in De Verrebroekse Plassen. Waterbuffels komen bij uitstek tot hun recht in moerassige omstandigheden en daarvan hebben we er hier in Grenspark Groot Saeftinghe genoeg. Medio augustus zal de oplettende voorbijganger de imposante dieren eenvoudig vanaf de zeedijk kunnen spotten.

Waterbuffels zijn duidelijk een slag groter dan in het wild levende runderen en paarden. Door het langere darmstelsel zijn ze nog beter in staat ruw voedsel te verteren. Zo eten ze graag van het oudere riet, russen en zeggen, iets waar andere grazers meestal niet aan beginnen. Daarom worden ze nu ingezet om in Het Verdronken Land van Saeftinghe een twintigtal hectares verruigd schor te begrazen. Naar verwachting zal deze begrazing er toe leiden dat de monotone riet-, zeekweek-  en heenvegetaties zullen worden omgevormd naar waardevolle zoutvegetaties, die op hun beurt weer aantrekkelijker zijn voor eenden en ganzen om zich te vestigen. Tijdens de wintermaanden wordt dezelfde eigenschap van de kudde buffels ingezet om opschot van wilgen en andere overheersende soorten te beteugelen in het natuurgebied De Verrebroekse Plassen.

Om te beginnen kent het huidige experiment een looptijd van drie jaar. De eerste groep waterbuffels is met een zevental nog eerder bescheiden, maar deze kan snel uitgebreid worden. Om de dieren veilig te kunnen beheren worden in beide natuurgebieden maatregelen genomen. Zo kunnen waterbuffels goed zwemmen, dus is een afrastering richting de vaargeul in de Westerschelde geen luxe. Binnen de Natura 2000 natuurherstelmaatregelen en een groter onderzoek naar schorverjonging door het NIOZ, heeft de provincie Zeeland budgetaire ruimte gevonden om in Het Schor van Baalhoek het benodigde raster, een vangkraal en een drinkwater- en stroomvoorziening aan te leggen. Die werkzaamheden starten vandaag, zodat over enkele weken de verhuiswagen zijn opwachting kan maken in Kruispolderhaven.

Update 24 juli: Vandaag in de PZC

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Alex

07-09-20 om 18:01

Is al bekend wanneer de waterbuffels komen,  of zijn ze er misschien al ?

Alvast bedankt voor de info.

Pieter Jan Meire

08-09-20 om 11:10

@Alex,

Het raster voor de waterbuffels is ondertussen afgewerkt, alvast op Nederlands grondgebied (Schor van Baalhoek). Momenteel wacht men nog op de juiste vangkooi om de dieren te kunnen vangen in De Noordwaard (De Biesbosch). Dit zal normaliter nog in september zijn. We zullen een bericht op het platform posten wanneer de dieren aangekomen zijn.

Vriendelijke groeten,

Pieter Jan 

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen