Vreemde Vogels

05-06-2020
0 reacties

Ornithologen zijn de geduldigste mensen ter wereld. Uren aaneen turen ze door een verrekijker in de hoop die ene zeldzame vogel te spotten. Dagenlang doen ze hetzelfde om de juiste aantallen te kennen van vogels die er wel zijn. Geen wonder dat ze zijn vernoemd naar het Grieks voor 'vreemde vogel'.

De Beheercommissie Natuur Linkerscheldeoever van het Agenschap Natuur & Bos kent ook een aantal van deze bijzondere exemplaren. Uren zaten ze verscholen in het groen, slechts verraden door de occasionele flikkering van hun lenzen. Ondanks alle inspanningen die zijn geleverd in de verschillende natuurgebieden op Linkeroever, vallen de cijfers van het broedseizoen 2019 zwaar tegen. De ontgoocheling was groot binnen de werkgroep Strand en Plas, de tijd om te handelen eerder beperkt.

Om 2020 af te kunnen sluiten met mooiere cijfers waren dringend nieuwe optimalisatiewerken nodig. Op de Vlakte van Zwijndrecht werden de broedeilanden verder beschermd tegen indringers van buitenaf, zoals vossen en andere roofdieren. Fijnmazig gaas en schrikdraad moeten de broedende vogels beschermen. Ook in de Doelpolder Noord zijn de broedeilanden aangepakt. Een aantal is afgegraven en vervangen door een nieuw broedeiland. Vier andere zijn, net als in Zwijndrecht, voorzien van afrastering om roofdieren weg te houden van de broedsels. Het weghalen van bosopslag en ruigtevegetatie lijkt tegenstrijdig, omdat het de nesten van de strand- en plasbroeders nog meer in de openheid brengt. Het tegendeel is echter waar, omdat het juist de roofdieren de beschutting ontneemt waaruit ze graag toeslaan.

Op het oog eenvoudige maatregelen, die met de inzet van vele vrijwilligers op korte termijn konden worden gerealiseerd. Hopelijk heeft de vogelpopulatie de afgelopen maanden in alle rust kunnen genieten van hun hernieuwde habitat. De vreemde vogels van de werkgroep Strand en Plas kan ons er eind dit jaar vast meer over vertellen.

Fotografie: afkomstig van Agentschap Natuur en Bos

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen