Social Distancing in Grenspark Groot Saeftinghe

Fotografie: afkomstig van Agentschap Natuur en Bos
18-05-2020
7 reacties

Deze zomer laat natuurvereniging Het Zeeuwse Landschap voor het eerst waterbuffels grazen in het schor van Baalhoek. Het leuke is, dat de dieren vervolgens met open armen worden ontvangen om te overwinteren in de Verrebroekse Plassen aan de andere kant van het grenspark.

Die 'open armen' zijn in deze tijden van social distancing natuurlijk louter figuurlijk te nemen, al zal de neiging om deze imposante beesten te knuffelen wellicht ook niet zo groot blijken. De waterbuffels van Freenature worden in de winter naar de Verrebroekse Plassen gehaald om te helpen bij het onderhoud van de natte graslanden. Door het begrazen hoeft het natuurbeheer zich veel minder zorgen te maken over verwilging van het gebied. De dieren krijgen alle ruimte om naar hartelust te smullen, al zal er wel voor worden gezorgd dat ze de rietlanden met rust laten.

Voor de buffels naar hun nieuwe overwinteradres kunnen trekken moeten er nog wel wat aanpassingen worden gedaan aan de opzet van het 80 hectare grote natuurgebied in het verlengde van het Verrebroekdok. Behalve het plaatsen van een weidevogelraster rondom het hele gebied zal in het najaar ook het oeverkanaal worden aangepast, zodat de doorwaadbaarheid voor de waterbuffels gegarandeerd kan worden. In 2021 volgt dan nog een vogelkijkwand, die een uitzonderlijke blik zal geven op het gebied met innachtname van een voldoende veilige afstand. Rust gegarandeerd! Ook kluten, lepelaars, visdieven enzovoorts zullen daar, zeker tijdens het broedseizoen, van kunnen genieten.

Gesloten grenzen, social distancing en het nieuwe normaal, we zijn de afgelopen maanden overspoeld met een werkelijkheid die we niet hadden voorzien. Gelukkig ontwikkelt de samenwerking tussen de vele partijen die Grenspark Groot Saeftinghe maken tot wat het is gestaag verder. Al kunnen we dan geen waterbuffels knuffelen, het brengt ons weer een stap verder in het mooiste project van de lage landen.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

B&B Chez Ta10

19-05-20 om 9:01

Ons gebied wordt steeds interessanter, TOP

Roswitha Guiran - Provincie Zeeland

19-05-20 om 10:38

Dank voor je reactie, helemaal mee eens!!!

Jenny Buise

20-05-20 om 20:08

Hoeveel waterbuffels denkt men te plaatsen in het schor van Baalhoek?

Gerda Leys

21-05-20 om 13:47

Ik ga zeker is kijken met vrienden als die terug op bezoek mogen komen,meerwaarde denk ik voor het gebied!

Roswitha Guiran - Provincie Zeeland

22-05-20 om 8:34

@Gerda Leys, goed idee om met vrienden te gaan kijken!

@ Jenny Buise, ik heb dit nagevraagd bij het Zeeuws Landschap. Zodra ik een antwoord heb, zal ik dat geven!

 

 

Roswitha Guiran

25-05-20 om 17:28

Jenny Buise, ik heb hier navraag naar gedaan. Er zullen zo'n 5 tot 7 buffels komen, mits alles lukt met het plaatsen van de rasters!

Jenny Buise

25-05-20 om 21:43

Dank je wel Roswitha. We gaan zeker kijken als ze er zijn. We zijn benieuwd!

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen