Grenspark in tijden van Corona - De stand van het water

08-05-2020
0 reacties

Terwijl in de Hedwigepolder volop wordt gewerkt om het landschap klaar te stomen voor de transformatie tot nieuwe natuur, wordt ook elders langs de linkeroever van de Schelde de natuurontwikkeling nauw in de gaten gehouden. Wat doe je met een rietveld dat langzaam droog lijkt te vallen?

Na twee hete droge zomers was het waterpeil in het rietveld van Kallo gezakt tot 124 TAW (voor onze Nederlandse lezers: TAW = Tweede Aangepaste Waterpeil, de Vlaamse variant van ons NAP of AP). Voor de overlevingskansen van een moerassig rietveld is dat veel te laag. Kijken we naar het weer van de laatste weken, dan zou je er bijna voor gaan vrezen dat ook 2020 weer een bijzonder droge zomer krijgt. Akkers en tuinen liggen er in ieder geval alweer kurkdroog bij.

De veel te warme, maar gelukkig wel wat nattere winter heeft een kleine buffer gecreëerd voor het (grond)waterpeil. Reden voor boswachter Bram Vereecken om van de gelegenheid gebruik te maken om het waterpeil in het rietveld van Kallo te verhogen naar maar liefst 145 TAW. Door water van buitenaf het rietveld in te pompen hoopt hij zo voldoende reserve te hebben aangelegd om nog een droge zomer het hoofd te kunnen bieden. Want zo'n rietveld, het is nat, maar het mag altijd natter!

Fotografie: Natuurpunt

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen