Amélie, of 'het meisje en de plank'

Fotografie: Marc Pannier
29-04-2020
{0} reacties

De aandachtige volger van dit platform is de term Hedwige-hout al eerder tegengekomen. Het hout van de gekapte populieren wordt klaargestoomd voor een nieuw leven in het grenspark. Voor de meesten van ons is het nog even wachten, maar Amélie kreeg alvast een voorproefje…

Amélie is 16 jaar en quasi opgegroeid in de Hedwigepolder. Menig weekend en schoolvakantie brachten zij en haar zus Ashley door bij hun grootouders in de polder. Logisch dat zoveel mooie herinneringen een warm gevoel voor de streek hebben achtergelaten in het hart van de meisjes. Hoewel het haar nog altijd zwaar valt om te zien hoe de fysieke herinneringen aan haar prille jeugd langzaam ten prooi vallen aan de sloophamer, bleef Amélie niet bij de pakken neerzitten. Eenmaal ze lucht had gekregen van de plannen met het hout uit de polder was ze er als de kippen bij om 'haar plank' te claimen.

Even terug naar af. Eén van de eerste zichtbare werkzaamheden in de Hedwigepolder was het kappen van de lange rijen statige populieren langs de dijken en wegen in het landschap. Uit de opbrengst werden 100 stammen van 2,5 meter lengte geselecteerd en vervolgens zorgvuldig gezaagd en gedroogd. De volgende stap is verduurzaming van het hout, zodat het ook bij gebruik in een 'vijandige' omgeving als de ruige elementen aan de rand van Grenspark Groot Saeftinghe lang overeind blijft. In de Antwerpse haven staat de tweede fabriek van het van oorsprong Noorse bedrijf Kebony. Zij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van Europees zachthout tot een eindproduct dat vaak de normen van tropisch hardhout overschrijdt. Na geslaagde testen in het laboratorium in Skien, Noorwegen, staat de rest van het Hedwigehout op de nominatie om binnenkort hier in Antwerpen een zelfde behandeling te ondergaan.

Samen met haar grootvader wil Amélie een tafel creëren uit de plank die zij in september uit handen van Richard Rozemeijer van de provincie Zeeland mocht ontvangen. Een bijzonder stuk hout, want het is het eerste verduurzaamde stuk hout uit haar geliefde polder dat daadwerkelijk zal worden gebruikt. In een later stadium zullen we eindproduct van de firma Kebony steeds vaker tegenkomen in de bouwwerken en constructies die het grenspark haar uiteindelijke vorm en uitstraling zullen geven. Voor nu zijn we natuurlijk vooral benieuwd naar hoe Amélies tafel er uiteindelijk uit zal zien.

Fotografie: Marc Pannier

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen