Met Vijd door het Grenspark

28-02-2020
0 reacties

De gemeente Beveren heeft 2020 uitgeroepen tot het jaar van Joos Vijd. Naast tal van andere activiteiten rond deze historische figuur, wordt er op 12 juli een speciale toeristische route aangeboden in Grenspark Groot Saeftinghe. Het aantal plaatsen is beperkt, snel inschrijven is het beste advies.

Joos Vijd (✝︎1439) was een vooraanstaand burger van het middeleeuwse Gent. Tot zijn vader in 1390 door Philips de Stoute uit zijn ambt als Burchtvoogd, Baljuw en Moermeester van Beveren werd gezet, was de familie Vijd van groot belang in het Beverse. Zo werden de eerste polders in het land van Beveren ingepolderd in opdracht van de familie Vijd. Geen wonder dat men in Beveren de link met Grenspark Groot Saeftinghe snel gelegd heeft. Maar waarom nu? Terug in Gent is 2020 uitgeroepen tot het Van Eyck-jaar. Naar de gebroeders Van Eyck, schilders van het wereldberoemde Lam Gods. Wat veel minder bekend is, is dat het drieluik van de gebroeders van Eyck geschilderd is in opdracht van niemand minder dan, inderdaad, 'bekende Bevereneir' Joos Vijd. Om het in het plat Bevers te zeggen, 'het is Vijd, awa'. 2020 is het jaar van Vijd, VIJDAWA.

Joos Vijd en zijn vader waren de eerste inpolderaars van dit stukje land langs de Schelde. Zoals steeds blijkt het heden zijn wortels te hebben in de geschiedenis. In dit land, van oudsher uniek om zijn landschap en landbouw, wijzen de Grensparkgidsen je op 12 juli de weg naar een aantal Streekholders/landbouwers die je het land laten proeven en beleven. Zo komt de wereld van Joos Vijd wel heel dichtbij. Je springt op de fiets of neemt de auto en volgt een van de 4 routes die op grensparkmaat voor jou zijn uitgestippeld. Onderweg stop je voor een lekker middagmaal en een ijsje of stukje taart bij onze Grensparkgastheren.

Route 1, 30 km: Infokeet – Arenberghoeve, 20 euro pp– Voedselbron Graauw, 5 euro pp Route 2, 35 km: Infokeet – Saeftingherhof, 12 euro  pp - Zoete Bredero, 5 euro pp        Route 3, 42 km: Infokeet – Mariahoeve, 15 tot 20 euro pp – IJshoeve De Boey, 5euro pp  Route 4, 50 km: Mariahoeve, 15 tot 20 euro pp – Boerderij Ondersteboven,  5 euro pp (enkel met de fiets)

Bij elk van de vier routes is slechts plaats voor 20 personen. Dus let op, tijdig inschrijven is noodzakelijk. Middagmaal en ijsjes zijn ter plaatse te betalen. bij de start ontvang jede uitgestippelde route inclusief de points of interest waar je zeker even langs moet lopen.

 

Inschrijven

Meer informatie over Joos Vijd en VIJDAWA

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen