Goed bezochte Ganzondag 2020

Fotografie: Johan Baetens, Natuurpunt
24-02-2020
0 reacties

De Kern Haven van Natuurpunt Waasland VZW begon dit jaar goed met een jubileum. Op zondag 12 januari jongstleden werd in de polders rond Prosperdorp voor de tiende maal de Ganzondag georganiseerd. Een mijlpaal om meer dan één reden.

Even leek het weer roet in het eten te gooien, maar toen tegen de middag de grauwe lucht boven de polder enigszins opklaarde, liep het jeugdcentrum in de Sint-Engelbertusstraat langzaam vol. Los van de individuele wandelaars lieten zo'n 150 gasten zich registreren voor de geleide wandelingen met natuur- en/of cultuurgidsen van Natuurpunt Waasland. Zij werden ondergedompeld in het boeiende verhaal over (getijde)natuur, polderlandschap en havenindustrie dat het grenspark te bieden heeft. Daarnaast wist ook de virtual reality presentatie van het toekomstige Grenspark Groot Saeftinghe velen te bekoren. Net als de uitgebreide presentatie van de Werkgroep Archeologie Hulst trouwens, die met behulp van oude kaarten en archeologische vondsten een intrigerende geschiedenis van de verdronken dorpen Saeftinghe en Casuele presenteerden. De allerjongsten amuseerden zich dan weer naar hartelust met het ganzenspel, een educatieve zoektocht door de vele aspecten van de polder.

De tiende editie van de Ganzondag luidt ook de start in van de werken voor de ontpoldering van de Hedwige-Prosperpolder, een project waar de natuurbeweging al 15 jaar geduldig op zit te wachten. Reden te meer om de vele overwinteraars zoals Brand- en Kolgans nauwkeurig te volgen. Net als de nu nog slechts occasioneel voorkomende Blauwe Kiekendief of Velduil, dieren die we in de toekomst hopelijk in grotere getale zullen aantreffen in het grenspark. Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel een groepje van 13 overwinterende Ransuilen die in een groepje bomen in Prosperpolder de Ganzondag doorbrachten. Met dank aan de aluminium brugelement van lokale dakwerker JOAS & Co konden onze wandelaars eenvoudig uitzonderlijk ver de polder in trekken, om van dichtbij de vogels te observeren. Een unieke gelegenheid om de verbondenheid tussen landbouw, natuur en haven nu alvast van dichtbij te ervaren.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen