Door de natuurinclusieve maatregelen op nabijgelegen percelen te doen versterken de maatregelen elkaar. Zo ontstaat met eenvoudige ingrepen een krachtig geheel voor landbouw en natuur.
Bouwplan?
Een bouwplan is een overzicht van de te telen gewassen per perceel. Op een stuk land teel je jaarlijks een ander gewas. Dit heet gewasrotatie en is belangrijk voor een gezonde grond
Met welke maatregelen experimenteerden landbouwers?
Ze testten maatregelen die inpasbaar zijn in een regulier bouwplan. Denk hierbij aan strokenteelt, bloemen- en akkerranden en verdund zaaien van graan. Zo kregen ze ervaring en inzicht in natuurinclusieve landbouwvormen.
Wat waren de resultaten?
De maatregelen lijken een positief effect te hebben op de biodiversiteit. De monitoring van akkervogels liet een toename van de gele kwikstaart, kievit en scholekster zien. Insectenmonitoring toonde opvallende verbeteringen door verdund zaaien. Bij het verdund zaaien is er wat opbrengstverlies. Verkoop via de korte keten kan een duurzaam verdienmodel oplveren.
De afgelopen jaren is kennis gedeeld via excursies en bijeenkomsten. Samenwerkingen rond het opzetten van een korte keten zijn opgestart met lokale bedrijven, zoals brouwerijen. Ook droeg het project bij aan onderzoeksprojecten van het hoger onderwijs.
Wat zijn de vervolgstappen?
De landbouwers zijn enthousiast over de praktische uitvoerbaarheid en de verderzetting van dit project. De ambitie is om een biodivers Zeeuws bouwplan te maken voor het hele jaar. We willen natuurinclusieve maatregelen voor alle gewassen verkennen. Daarnaast zoeken we naar een verdienmodel voor boeren via korte-ketenverkoop en willen we verdere samenwerking stimuleren.
Meer informatie
Wil je meer lezen? Bekijk dan hier de (beknopte) info- flyer met een terugblik en vooruitblik op het Natuurinclusief Zeeuws Bouwplan.
Op 24 januari 2025 vond er een studieclub-bijeenkomst plaats voor de deelnemers aan het Natuurinclusief Zeeuws Bouwplan. De presentatie van deze bijeenkomst, vindt je hier terug. De presentatie van het Zeeuwse Landschap over monitoringsresultaten vindt je hier.
Houdt deze pagina in de gaten. Op een later moment wordt het uitgebreide document hier gedeeld met daarin alle info over de afgelopen jaren van dit project.
Fotografie (c) Marcelle Davidse