Architectuurstudenten van de TU Delft werken sinds enkele weken binnen de vakken 'building green' en 'adaptive strategies' aan case studies binnen Grenspark Groot Saeftinghe. Hoe leefden mensen in dit gebied samen met water in het verleden en wat leert dat ons voor de toekomst? Hoe kan de Prosperhoeve als site de omliggende natuur verstreken? Hoe creƫren we verbinding tussen de Schelde en (toekomstige) inwoners van Doel?
Na voorbereidingen tussen de boeken en de computer ontvingen we de groep studenten in het gebied. Met de voeten in de modder, de neus in de wind en in gesprek met streekholders. Na een algemene introductie van het grenspark en de werking volgde excursies. Luc Wallays van Studiebureau Omgeving leidde de studenten door Doel. Hij duidt de plannen om Doel weer leefbaar te maken en de ontwikkeling van een gedragen toekomstvisie. Iets verderop, in het PolderMAS, ontvangt gastheer Benjamin een groep studenten in zijn rariteitenkabinet. Wil je ontdekken hoe mensen samenleven in het gebied met elkaar, de natuur en water, kijk dan vooral rond je! Achter elke kaart, artefact, object zit een verhaal verscholen. Na het bezoek aan het PolderMAS steekt de groep de dijk over. Het Hedwige-Prospergebied onthult zich. Een grensparkgids vertelt ze meer over het gebied en de natuurwaarde ervan.
In de namiddag volgt een workshop over toekomstdenken. Als we een gebied/dorp/ landschap duurzaam willen ontwerpen of inrichten, denken we dan aan een termijn van 25, 50 of 100 jaar? De kortetermijndenkers gaan in gesprek met de langetermijndenkers. Een boeiende discussie over radicale aanpassingen en dialoog over een veranderend landschap ontstaat.
Inspiratie en voer tot denken voldoende. Volgende maand zien we wat deze jonge creatievelingen bedenken voor de streek!
Fotografie door Alankrita Sarkar en Elise Haentjens