Bijeenkomst Meester van der Heijdengroeve Nieuw-Namen

06-07-2021 0 reacties

Begin

07-07-2021 om 00:00

Einde

08-07-2021 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De Meester van der Heijdengroeve in Nieuw-Namen is een bijzonder aardkundig monument. Bijzonder kwetsbaar ook. In het kader van de Erfgoeddeal is er financiële ruimte gecreëerd om die kwetsbaarheid aan te pakken. De 1e bijeenkomst vond plaats op 7 juli 2021.

We weten allemaal dat Nieuw-Namen een bijzondere plek is. Gelegen pal op de grens met Vlaanderen vinden we in de omgeving van het dorp verschillende unieke landschapselementen. Denk aan het open polder- en kauterlandschap, de luchtwachttoren en natuurlijk de Meester van der Heijdengroeve. Daarnaast zien we diverse ontwikkelingen op het gebied van nieuwe energie, leefbaarheid, grensoverschrijdende samenwerking, landbouwinnovatie en duurzaamheid. Reden genoeg om het dorp onder de vlag van Grenspark Groot Saeftinghe extra onder de aandacht te brengen. Zo krijgen nieuwe ontwikkelingen en plannen voor de kern Nieuw-Namen en omgeving een extra zetje in de rug.

Een eerste gezamenlijke stap is de conservatie van het aardkundig erfgoed in de Meester van der Heijdengroeve. Nieuw-Namen ligt op een heuvel die zo'n 6 meter boven de omgeving uitsteekt. Tijdens het Plioceen was deze heuvel een uitgebreide strandvlakte. Dat betekent eenvoudigweg dat er hier in Nieuw-Namen sporen te vinden zijn die 3 miljoen jaar teruggaan in de tijd. Deze sporen vinden we in de Meester van der Heijdengroeve gewoon aan de oppervlakte. Dat is uniek, maar ook bijzonder kwetsbaar. Jaar na jaar zien we de kwaliteit van de zichtbare aardlagen achteruit gaan. Om dit tegen te houden is het nodig nu in te grijpen.

Om de groeve en de magie van deze plek te bewaren willen we een plan maken om de erosie te stoppen. Vanuit Rijk en Provincie worden in het kader van de Erfgoeddeal middelen beschikbaar gesteld om dit plan tot uitvoering te brengen. Voor de volgende stap in het proces hebben we jullie, de inwoners van Nieuw-Namen, en bij uitbreiding Kieldrecht, nodig. Samen met streekholders willen we aan de hand van enkele voorbeelden een discussie losmaken die uiteindelijk moet leiden tot een breed gedragen oplossing voor de Meester van der Heijdengroeve en omgeving. Aan de hand van artist impressions hopen we de meningen los te krijgen en vooral ideeën aan te boren, die ons samen tot een eindresultaat laten komen dat past bij Nieuw-Namen. 

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen